[Tour] Nibali wint bergrit en vergroot voorsprong

Vincenzo Nibali heeft zijn greep op de Tour de France vrijdag verstevigd. De geletruidrager van Astana won op Chamrousse de eerste Alpenrit. Achter de Astana-renner werd Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) tweede voor Leopold König (Netapp). Laurens ten Dam werd op 1.36 minuten achtste, Belkin-ploegggenoot Bauke Mollema kwam op 2.09 binnen.

De bijna tweehonderd kilometer lange rit nodigde dankzij een vroege klim uit tot een ontsnapping. Die kwam er met negen man, maar op de Col de Palaquit, de tweede klim van de dag met de top op 45 kilometer van de finish, viel die groep uiteen. Alessandro de Marchi (Cannondale) bleef solo over en deed een gooi naar de bolletjestrui.

De Italiaan werd op de flanken van de slotklim, de eerste beklimming van de buitencategorie deze Tour, ingelopen. Uit een groep met favorieten moest Sky-kopman Richie Porte als eerste lossen. De Australiër kwam uiteindelijk op 8.48 minuten van Nibali over de streep en duikelde uit de top tien van het klassement.

Vooraan was het König die de eerste aanval plaatste. De Tsjech kreeg in Majka een Poolse vluchtmakker. Ten Dam besloot achter de Oost-Europeanen aan te gaan. Daarna stak Alejandro Valverde (Movistar) de lont in het kruitvat. De nummer drie van het klassement werd door Nibali meteen gecounterd en ook Thibaut Pinot (FDJ) sprong mee.

De drie reden naar Ten Dam toe, maar toen Nibali op 6,5 kilometer van de meet aanzette, was het met de Belkin-renner gedaan. Valverde en Pinot moest hij laten gaan, maar ook dat tweetal zag Nibali niet meer terug. De Italiaan haakte aan bij König en Majka. Iets meer dan drie kilometer later had Nibali het wel weer gezien bij dat duo en trok hij solo naar de streep.

Achter de toppers had Mollema het moeilijk. Meerdere keren kraakte de Groninger, maar uiteindelijk bleef hij bij zijn grootste concurrenten voor een plaats in de top vijf.

In het klassement heeft Nibali nu 3.37 minuten voorsprong op Valverde. Romain Bardet (AG2R) is op 4.24 derde en Pinot is de nummer vier met 4.40 minuten achterstand. Achter Tejay Van Garderen (BMC) en Jean-Christophe Péraud (AG2R) is Mollema nu zevende. Hij staat 6.17 minuten achter Nibali en slechts negen seconden achter Péraud. Ten Dam is nu twaalfde op 9.18 minuten van het geel.