[Tour] Etappe van vandaag

Peter Sagan haalde gisteren voor de zoveelste keer deze Tour een topklassering, maar weer won hij niet. Vandaag gaat hem dat sowieso niet lukken, want het gaat dit keer tussen de klassementsmannen. Na vandaag zullen veel niet-klimmers er flink doorheen zitten, want het is een lange, zware etappe.

Startplaats
Gisteren won Alexander Kristoff de sprint in Saint-Étienne, vandaag wordt het peloton er op gang geschoten. Vooral in Parijs-Nice wordt deze stad vaak aangedaan, maar liefst 58 keer. Veel grote wielrenners hebben hier gewonnen, zoals Eddy Merckx, Rik van Looy, Freddy Maertens en Sean Kelly. Onder de sportverenigingen in Saint-Étienne zit één opvallende club: De blaaspijpvereniging, waar men pijltjes wegschiet met blaaspijpen. Daarnaast is de omgeving uitstekend bezet met mooie routes om te mountainbiken of te klimmen.

Finishplaats
De finish ligt vandaag in Chamrousse, bovenop de eerste klim van de buitencategorie in deze editie van de Tour de France. Het dorpje kent nog geen vijfhonderd inwoners, maar leeft van het toerisme. Zo zijn er maar liefst vijftig restaurants, sportwinkels en aan toerisme gerelateerde winkels. Ook zijn er twaalfduizend slaapplaatsen beschikbaar, die zowel in de winter als in de zomer volgeboekt zitten. 

In 1968 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Grenoble, maar het alpineskiën werd gedaan op de pistes van Chamrousse. De legendarische Jean-Claude Killy won hier alle drie onderdelen tijdens die Spelen. De Tour de France heeft Chamrousse één keer eerder aangedaan, in 2001. Er werd destijds een klimtijdrit gereden, die met een ruime voorsprong gewonnen werd door Lance Armstrong, inmiddels officieel niet meer de winnaar van die etappe.

De reuzenslalom tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 in en rond Grenoble (Foto: WikiCommons/Ji-Elle)
De reuzenslalom tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 in en rond Grenoble (Foto: WikiCommons/Ji-Elle)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag is bijna tweehonderd kilometer lang, 197,5 om precies te zijn. Kort na de start rijden we door Saint-Chamond, de geboorteplaats van formule 1-legende Alain Prost. Al kort daarna begint de eerste klim van de dag, de Col de la Croix de Montvieux van de derde categorie. Met acht kilometer vrij lang, maar iets meer dan 4,1% stijging valt voor het gros van de renners wel mee. Op kilometer 129, voor de volgende klim begint, ligt het dorpje Veurey-Voroize. Hier ligt het hoofdkwartier van de krant Le Dauphiné Libéré, die in 1947 de gelijknamige koers begonnen.

Profiel van de Col de Palaquit (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col de Palaquit (Bron: letour.fr)

Het 'echte werk' begint op ruim zestig kilometer van de streep. Daar ligt de voet van de Col de Palaquit van de eerste categorie. Een pittige klim, ruim veertien kilometer van gemiddeld 6%. Dat lijkt mee te vallen, maar als je bedenkt dat er ook een afdaling van twee kilometer in zit is het stijgende gedeelte dus nog steiler. Dat blijkt te kloppen, want er zitten in totaal vier kilometers in met meer dan 10% stijging.

Profiel van de slotklim naar Chamrousse (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Chamrousse (Bron: letour.fr)

Na een afdaling van ruim dertien kilometer is het nog een klein stukje vlak, voor de renners gaan beginnen aan de eerste klim van de buitencategorie in deze Tour. Dit is de klim naar de finish in Chamrousse. Met iets meer dan achttien kilometer is deze erg lang, het gemiddelde stijgingspercentage van ruim 7% maakt het er niet makkelijker op. De eerste kilometer zijn het zwaarst, met vooral stukken tegen en over de 11%. Deel twee is een stuk beter te doen, de laatste kilometer is met ongeveer 3% zelfs meer vals plat dan echt klimmen.

Profiel etappe 13 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 13 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Vincenzo Nibali is niet geheel onterecht de favoriet volgens de bookmakers. Zeker nu Chris Froome en Alberto Contador weg zijn gevallen is de Italiaan gewoon de sterkste klimmer in deze Tour. Als er geen kopgroep met een te grote voorsprong aan de klim naar Chamrousse begint is Nibali de uitgelezen favoriet. Naast Nibali maakt Thibaut Pinot een prima kans op het podium. De jonge Fransman is dit jaar weer helemaal terug na zijn inzinking van vorig jaar en werd al tweede op La Planche des Belles Filles. Dat deed hij voor Alejandro Valverde, die ook vandaag prima mee moet kunnen. Voor Sky moet Richie Porte het gaan doen, en ook hij lijkt in goede vorm te verkeren.