Spoorwegmuseum vindt alleen laatste treinkaartje

Het Spoorwegmuseum heeft het allerlaatste treinkaartje dat in Nederland werd uitgegeven in de pocket. De zoektocht naar het eerste treinticket uit 1839 heeft nog niet tot een treffer geleid. Het laatste treinkaartje wordt tentoongesteld. Dat heeft het Utrechtse museum donderdag laten weten.

Het museum kreeg talloze oude treinkaartjes opgestuurd na een oproep, maar daar zaten geen treinkaartjes bij uit 1839. Veel mensen bleken een jubileumreplica uit 1939 te hebben bewaard. Het museum kreeg meer dan honderd e-mails en tientallen brieven.

Het laatste treinkaartje werd op 9 juli aangekocht om 04.01 uur. Een minuut eerder zouden alle automaten van de NS over zijn gegaan op de chipkaart. Het enkeltje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg leverde de schenker 250 euro op. Degene die alsnog het eerste treinkaartje uit een verstofte la vist, krijgt een vindersloon van 25 duizend euro.

De oproep van het museum leidde wel tot een goede bijvangst. Zo kreeg het Spoorwegmuseum een kaartje van Krommenie naar Amsterdam uit 1878 waar destijds 22 cent voor neer werd gelegd. Ook kreeg het museum een verzameling treinkaartjes van een man wiens vader en grootvader bij de NS werkten.