Werkgevers-voorman overvalt bonden met uitspraken

Vakcentrales FNV, CNV en VCP willen praten met de aantredend voorzitter van VNO-NCW. Het media-offensief dat Hans de Boer zaterdag lanceerde heeft volgens de werknemersorganisaties veel vragen doen rijzen over de toekomst van het overlegmodel en de afspraken uit het sociaal akkoord.

De bonden nodigen De Boer, die maandag Bernard Wientjes opvolgt als voorzitter van VNO-NCW, uit voor overleg. Dat staat te lezen in een verklaring op de website van het CNV. De Boer ontkent overigens het overlegmodel op de helling te willen zetten.

Niettemin maakt FNV-voorzitter Ton Heerts uit de vraaggesprekken op dat De Boer met VNO-NCW een 'totaal andere koers' wil varen. Heerts gaat ervan uit dat de gemaakte afspraken worden uitgevoerd. Hij doelt daarbij op de reparatie van het derde jaar van de WW in cao's die worden afgesloten. Het kabinet brengt de maximale duur van de werkloosheidsuitkering terug van drie naar twee jaar.

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt dat afspraak afspraak moet zijn. "Wij gaan niet nog een keer onderhandelen over het sociaal akkoord of over reparatie van het derde jaar WW." Gerrit van de Kamp, van de kleinere vakcentrale VCP, laat weten dat De Boer niet aan de handtekening van de werkgevers moet tornen.

In een reeks interviews in kranten en andere media ontvouwde De Boer zaterdag zijn plannen. Over de reparatie van het derde jaar van de WW in cao's was hij tegenover dagblad Trouw duidelijk. "Het is niet de bedoeling dat het derde jaar er weer in wordt gebracht, natuurlijk. Laten we nou de schouders eronder zetten en groei brengen in de economie."

Behalve de vakbonden reageerde ook premier Mark Rutte (VVD) zaterdag op de uitspraken van De Boer. De nieuwe werkgeversvoorzitter benadrukt in de interviews weliswaar dat hij staat voor de handtekening over het sociaal akkoord, maar je kon uit de optelsom misschien wat anders concluderen, aldus Rutte.

Rutte vindt net als de bonden dat de afspraken moeten worden uitgevoerd. De afspraken zorgen volgens hem voor heel veel rust.