Wietteelt in strijd met EU-regels
Een meerderheid in de kamer van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SP wil dat de regering een experiment begint om de teelt van wiet voor coffeeshops te gedogen. 'Legalisering haalt de wietteelt uit het criminele circuit', zo betuigen zij. Zwaargewichten binnen het CDA en de VVD zijn tegen. Zo maakte minister Donner van Justitie (CDA) onlangs een anti-wiet rap.
Deze rap was een antwoord op het 'wietlied' van Gerd Leers, burgemeester van Maastricht. Leers wil niet dat de levering van wiet 'via de achterdeur' plaatsvindt en pleit daarom al geruime tijd voor de legalisatie ervan. Toendertijd zei Frattini geen bezwaar te hebben tegen het voorstel van de burgemeester. Het was volgens hem een 'nationale' aangelegenheid, zolang het geen grensoverschrijdende effect had.
Achteraf is Frattini tot de conclusie gekomen dat legalisering toch zou indruisen tegen een besluit van de EU-landen uit 2004, waar ook Nederland mee heeft ingestemd. Daarin wordt het kweken van cannabisplanten verboden, tenzij het uitsluitend voor persoonlijk gebruik is. Dat is bij de leveranciers van wiet voor de coffeeshops uiteraard niet het geval.
Eu-regels gaan voor Nederlandse regels. Meestal vormt dit geen probleem, omdat de regels van de EU een ruime marge openlaten voor nationale wetgeving. Nu de regels wel botsen, is het de vraag hoe de meerderheid binnen de kamer die voor het voorstel is, zal reageren.
Update 19:55
Het kan morgen nog spannend worden in de Tweede Kamer. Minister Donner heeft vanmiddag namelijk laten weten dat een proef met legale wietteelt er onder hem absoluut niet komt.
De CDA-bewindsman zei dat na een gesprek met Europees Commissaris Franco Frattini. Hij zal zich niet neerleggen bij een meerderheid van de Tweede Kamer, die dit wel wil. Als de Kamer het wel wil, moeten ze maar een andere minister vinden, zei Donner. Hetgeen kan inhouden dat Donner opstapt als de Kamer vasthoudt aan de wens om een proef met de wietteelt. Die proef zou moeten inhouden dat een aantal aangewezen telers en handelaren van nederwiet niet vervolgd worden.