Fors lagere straf in zaak Praxismoord

De man die in maart 2010 een schuldenaar voor de Praxis in Den Bosch doodschoot, heeft maandag negen jaar en acht maanden cel opgelegd gekregen. De straf is fors lager dan de vijftien jaar cel waartoe hij eerder werd veroordeeld.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de man in februari 2012 tot vijftien jaar cel voor moord, nadat de rechtbank de man eerder een gevangenisstraf van veertien jaar had opgelegd. De Hoge Raad oordeelde in november echter dat het hof een nieuw oordeel moest vellen over de zaak, omdat niet goed was onderbouwd dat de verdachte al van plan was het slachtoffer dood te schieten.

De verdachte had destijds afgesproken met het slachtoffer op een parkeerterrein voor de Praxis om over een schuld te praten. Tussen hun geparkeerde auto's in kwam het tot een vechtpartij, waarbij de verdachte naar zijn auto liep en een pistool onder zijn stoel vandaan haalde. Hij liep vervolgens terug naar het slachtoffer en schoot hem in een been. Daarna schoot hij het slachtoffer in de borst. De man overleed een dag later in een ziekenhuis.

De hoogste rechter gaf in november aan niet uit te sluiten dat de verdachte alleen maar van plan was het slachtoffer in de benen te schieten en dat het tweede schot niet zo bedoeld was. Het hof oordeelt nu dat er tussen het eerste en het tweede schot zo weinig tijd zat, dat voor dit tweede schot geen sprake kan zijn van voorbedachte raad, een vereiste om tot een veroordeling voor moord te komen. Daarom is volgens het hof sprake van doodslag, waar een lagere straf op staat.