Lagere straf voor per ongeluk doodschieten vriend

Een 20-jarige man uit Oosterhout heeft voor het per ongeluk doodschieten van zijn vriend in hoger beroep een fors lagere straf gekregen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem dinsdag tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 346 dagen voorwaardelijk.

Ook moet hij de maximale werkstraf van 240 uur uitvoeren. De rechtbank in Breda had de man een celstraf van vier jaar opgelegd.

De destijds 18-jarige verdachte bekeek in juli 2012 met twee vrienden een vuurwapen in een woning in Made. Toen hij het wapen vervolgens van tafel pakte dacht hij dat het leeg was, omdat de eigenaar even daarvoor de patronen eruit had gehaald.

Hij richtte het wapen op zijn vriend en haalde de trekker over. Het slachtoffer werd in zijn hoofd geschoten en overleed ter plekke. De eigenaar bleek de patronen weer in het wapen te hebben gedaan.

Het hof stelt dat er niet genoeg bewijs is dat de man zijn vriend opzettelijk dood wilde schieten. Hij wist immers niet dat er kogels in het wapen zaten, zo stelde de rechter, die hem daarom vrijsprak van doodslag. Het hof is echter wel van mening dat de man zich 'erg nalatig en onoplettend' heeft gedragen. Het is zijn schuld dat zijn vriend door de schotwond is overleden.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat de man ten tijde van het schietincident nog maar net 18 jaar was en dat hij adhd heeft. Bovendien liep hij een posttraumatische stressstoornis op door het incident.