'Gwenette M. verdiende twee ton per week'

De vorige week geliquideerde Gwenette M. had met zijn criminele activiteiten een weekomzet van twee ton. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie in het AT5-programma Het Verhoor.

Aalbersberg reageerde woensdagavond ook op uitspraken van M.'s advocaat Nico Meijering. Die zei vorige week dat de dood van zijn cliënt het 'trieste bewijs' is voor falende beleid van politie en justitie.

De politie had de topcrimineel in 2012 al laten weten dat hij op een dodenlijst stond. Meijering vindt dat dergelijke mededelingen geen zin hebben als er geen actie op volgt. Maar M. is wel degelijk bescherming aangeboden, zei Aalbersberg daarover. "Maar wil je iemand beschermen, dan moet je ook weten door wie hij bedreigd wordt."

M. wilde dat volgens de hoofdcommissaris niet zeggen. Volgens Meijering had zijn cliënt die informatie simpelweg niet. En M. wilde volgens hem niet speculeren.

Aalbersberg kon nog niet zeggen of de politie al verdachten in het vizier heeft. "Het onderzoek loopt nog, met veel capaciteit."