Wilders optimistisch over eurokritische fractie

PVV-voorman Geert Wilders verwacht de komende weken gewoon een nieuwe eurokritische fractie in het Europees Parlement te vormen. Dat zei Wilders dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op het nieuws dat de Zweden Democraten afzien van samenwerking met Front National en de PVV.

Door het afhaken van de Zweden Democraten hebben Wilders en Front National-partijleider Marine Le Pen momenteel niet genoeg bondgenoten om een nieuwe politieke groep te beginnen. Maar Wilders zegt absoluut geen gevaren te zien. "Ik ga er helemaal niet van uit dat het niet lukt", aldus de partijleider. "Iedere dag is er weer nieuws, er vallen partijen af, er komen partijen bij." Met welke partijen hij dan momenteel wel in gesprek is wilde hij niet zeggen.

De PVV-voorman reist woensdag af naar Brussel om de nog te vormen fractie te bespreken met Le Pen. Volgens Wilders zal dat de eerste bespreking van een reeks worden. "We zullen er wel een paar weken over gaan doen. Het zijn spannende tijden de komende weken."

Het afhaken van de Zweden Democraten is hoe dan ook een tegenvaller voor Wilders. De PVV en het Franse Front National hebben partijen nodig uit minstens zeven Eurolanden om een fractie te kunnen vormen. Vooralsnog blijven ze echter steken op vijf. Een andere beoogde samenwerkingspartner, het Slowaakse SNS, haalde bij de verkiezingen geen zetels.