Deense Volkspartij wendt zich af van Front National

De rechtspopulistische Deense Volkspartij, de grote winnaar van de Europese verkiezingen in Denemarken, wil niet samenwerken met het Franse Front National. Partijleider Morten Messerschmidt toonde zich zondag zelfs bezorgd over de opkomst van extreemrechts.

De opkomst van partijen als het Front National en de neonazi's van Gouden Dageraad in Griekenland zijn het bewijs dat de gevestigde partijen in Europa hun plichten naar de Europese burgers hebben verzaakt, aldus Messerschmidt. Hij wil niets men hen te maken hebben en pleit voor een samenwerking tussen 'democratische, beschaafde en EU-kritische partijen' zoals de Britse Conservatieven om de EU weer op het juiste spoor te krijgen.

Messerschmidts uitlatingen tonen de verdeeldheid tussen de partijen in het populistische en extreemrechtse deel van het EP. Veel van deze partijen hebben fors gewonnen in de Europese verkiezingen: zo ook de Deense Volkspartij, die met bijna een kwart van de stemmen de grootste van het land is.

De onderlinge samenwerking zal echter moeilijk zijn. De PVV van Geert Wilders had voorheen goede banden met de Deense Volkspartij, maar die lijken wat verwaterd nu hij aansluiting zoekt bij het FN.