EP-fracties bakkeleien na sluiting stembussen

Meteen na het sluiten van de stembussen voor de Europese verkiezingen zondagavond gingen de grote fracties in het Europees Parlement de strijd aan om de Europese Commissie te leiden. Zowel centrumrechts als centrumlinks zoekt hiervoor steun in het parlement.

De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) hoopt in het nieuwgekozen EP een meerderheid te vinden voor haar kandidaat om de Commissie te leiden, de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. EVP-fractieleider Joseph Daul zei dit meteen nadat zijn blok in de voorspellingen als grootste uit de bus was gekomen.

Maar de sociaaldemocratische kandidaatcommissievoorzitter, huidig EP-voorzitter Martin Schulz, verklaarde dat hij ook een meerderheid wil zoeken. Zijn programma voor de Commissie zal inzetten op bestrijding van jeugdwerkloosheid en belastingontduiking.

"Er is geen meerderheid mogelijk zonder de sociaaldemocraten", beklemtoonde Schulz. Hij wees erop dat centrumrechts zestig zetels heeft verloren.

Eerder leek de sociaaldemocratische fractieleider Hannes Swoboda steun aan Juncker niet uit te sluiten. Maar dan moet de EVP wel ophouden met zijn strenge bezuigingskoers.

De liberale voorman Guy Verhofstadt, eveneens kandidaat om de Commissie aan te voeren, zei dat het ondenkbaar is als niet een van de kandidaten van het Europees Parlement commissievoorzitter wordt. "Anders is deze democratische exercitie niet meer dan een spelletje geweest."

In de regel wijzen de lidstaten van de Europese Unie de voorzitter van de nieuwe Commissie aan, waarna het parlement de voordracht moet bekrachtigen. Ditmaal echter moeten de regeringsleiders in hun keuze 'rekening houden met de uitkomst van de Europese verkiezingen'. De partijen in het EP hebben dit aangegrepen om eigen kandidaten voor te dragen als commissievoorzitter.

Het is echter onduidelijk of de lidstaten zich die keuze door het EP laten opdringen. Dinsdag komen ze op een EU-top in Brussel bijeen om te bespreken hoe de procedure verder moet verlopen.