Duitsland mag geëmigreerde SS'er berechten

Duitsland mag de 95-jarige voormalige SS-commandant Michael Karkoc berechten. Dat heeft de hoogste Duitse strafrechter donderdag bepaald. Het is geen beletsel dat Karkoc een Amerikaans paspoort heeft, de delicten waarvan hij wordt verdacht niet op Duits grondgebied pleegde en geen Duitse slachtoffers maakte. Als SS-commandant 'bekleedde Karkoc een Duits ambt', oordeelde het Bundesgerichtshof.

De uitspraak is 'een grote stap vooruit' voor de vervolging van de hoogbejaarde verdachte, aldus Thomas Will van de afdeling nazimisdrijven van het Duitse openbaar ministerie. Het hof verwees de rechtszaak door naar justitie in München. De aanklager daar houdt nu opnieuw het bewijsmateriaal tegen Karkoc tegen het licht en buigt zich over een uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Karkoc compagniecommandant in het Oekraïense Zelfverdedigingslegioen, dat later opging in de SS. Dat legioen brandde in wat nu Oekraïne en Polen is verscheidene dorpen plat en slachtte de inwoners af. Karkoc houdt vol dat hij onschuldig is.

Ook het Poolse openbaar ministerie heeft een onderzoek naar Karkoc ingesteld. Justitie in de VS wil niet zeggen of zij hetzelfde heeft gedaan.