Verwarde man krijgt cel en tbs voor doodslag

Een 29-jarige patiënt van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren heeft vier jaar cel en tbs gekregen voor de dood van een 27-jarige oud-patiënt. De rechtbank Breda achtte maandag bewezen dat de verdachte zijn slachtoffer heeft neergestoken en gewurgd.

De mannen troffen elkaar op een zondagochtend in oktober vorig jaar op het terrein van Vrederust. Ze zaten even met elkaar te praten, waarna de 29-jarige man het slachtoffer in zijn rug aanviel. Hij stak het slachtoffer meerdere keren met een mes, wurgde hem en stopte zand in zijn mond en ogen. Daarna groef hij een kuil en legde het lichaam daarin. Bijna twee weken later meldde hij zich bij de politie.

Waarom de 29-jarige man zijn daad pleegde, is onduidelijk gebleven. Dat is extra pijnlijk voor de nabestaanden, aldus de rechtbank in een verklaring. "Ook in de directe omgeving en de samenleving brengt deze daad gevoelens van angst en onveiligheid teweeg."

De man is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens een psychiater en een psycholoog is hij licht verstandelijk gehandicapt. Hij heeft meerdere ernstige psychische stoornissen en gebruikt drugs. De kans op herhaling is volgens de deskundigen groot. Daarom heeft de rechtbank naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

De man moet aan de nabestaanden een schadevergoeding van bijna vijfduizend euro betalen.