'Nigeria weigert gevangenen te ruilen voor meisjes'

De Nigeriaanse regering heeft uitgesloten dat de ruim 270 schoolmeisjes die door de extremistische beweging Boko Haram zijn ontvoerd, worden geruild voor militiestrijders die achter slot en grendel zitten. Dat heeft de Britse minister voor Afrika Mark Simmonds woensdag gezegd na een bespreking met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Volgens Simmonds heeft Jonathan 'heel duidelijk gemaakt dat er niet wordt onderhandeld met Boko Haram over een ruil'.

De Nigeriaanse regering is wel bereid om te praten over verzoening. De president wil volgens Simmonds graag de dialoog 'voortzetten en faciliteren om zo de basis te leggen voor een blijvende oplossing voor het conflict'.

Er bestaat grote onduidelijkheid of de Nigeriaanse regering nu wel of niet bereid is tot een gevangenenruil. Eerder woensdag zei een hoge ambtenaar dat 'alle opties op tafel liggen' en dat ook onderhandelen met Boko Haram of militair optreden met buitenlandse steun tot de mogelijkheden behoren.

De Britse en Amerikaanse regering helpen de Nigeriaanse autoriteiten bij het opsporen van de schoolmeisjes. De Britse regering heeft een team van deskundigen naar Nigeria gestuurd die gaan helpen bij het vinden van oplossingen om terreurdaden te voorkomen. De VS hebben onder andere verkenningsdrones en -vliegtuigen gestuurd.