Baanbrekende test clenbuterol in aantocht

Volgens het Deens Anti-Doping Agentschap (ADD) is er een nieuwe test in ontwikkeling om clenbuterol op te sporen. Deze test zou echter niet alleen aantonen of een sporter het verboden middel in zijn of haar lichaam heeft, maar ook of dat daar terecht is gekomen door het eten van besmet vlees of door bewuste inname. 

Dat schrijft het Deense Jyllands-Posten op basis van een gesprek met de directeur van ADD, Lone Hansen. Met de nieuwe tests zouden zaken zoals die van wielrenner Michael Rogers voorkomen kunnen worden.

De Australiër werd betrapt op het gebruik van clenbuterol, maar werd eerder deze week vrijgesproken. Volgens de internationale wielerbond UCI heeft Rogers afdoende bewezen dat het eten van besmet vlees in China de oorzaak was van zijn positieve test. Ook de Belg Jonathan Breyne werd vrijgesproken.

De Spanjaard Alberto Contador was eerder al het middelpunt van een grote rel rond clenbuterol. Hij heeft altijd beweerd dat hij het eveneens via besmeet vlees in zijn lichaam kreeg, maar hij werd door het CAS voor twee jaar geschorst. Dat kostte hem onder meer zijn overwinningen in de Giro d'Italia van 2011 en de Tour de France van 2010.