Wereldkampioene gewichtheffen betrapt op doping

Wereldkampioene gewichtheffen Olga Zubova blijkt tijdens het WK van 2013 verboden middelen te hebben gebruikt. Zij moet daardoor haar wereldtitel inleveren. Dat meldt de internationale bond voor het gewichtheffen.

De Russische won de titel in de klasse tot 75 kilo. Bij het trekken won ze de zilveren medaille, terwijl ze op het stoten goud pakte. De twee gewichten bij elkaar opgeteld leverden haar de wereldtitel op. Die gaat nu naar haar landgenote Nadezhda Yevstyukhina.

Het is al het achtste dopinggeval van het WK. Ook is Zubova niet de eerste die een medaille in moet leveren. Zo werd Firidun Guliyev uit Azerbeidzjan derde in de klasse tot 69 kilo, maar later werd hij betrapt. Cristiana Iovu, eveneens uit Azerbeidzjan, veroverde zilver in de klasse tot 53 kilo, maar moest die plak ook weer inleveren. 

Het gewichtheffen in Azerbeidzjan in 2013 staat in een zeer kwaad daglicht. Naast de twee WK-medailles moesten atleten uit dat land ook drie wereldtitels bij de junioren inleveren, maar het meest schokkende resultaat kwam tijdens het Europees kampioenschap. Daar wonnen de atleten veertien medailles, waarvan er na de dopingtests nul bleven staan.