Portret Willem-Alexander in De Rijp beklad

Een groot portret van koning Willem-Alexander in het Noord-Hollandse De Rijp is tijdens het paasweekend beklad. Het portret van stenen is in de straat gelegd. De beeltenis was speciaal voor Koningsdag gemaakt, meldt een woordvoerder van de gemeente Graft-De Rijp. De koninklijke familie brengt dan een bezoek aan het dorp.

Of het portret van ongeveer vier bij zes meter voor zaterdag is te herstellen, is nog maar de vraag. De straatklinkers zijn deels voorzien van een verfachtige stof die in de stenen is getrokken. Geprobeerd wordt het kunstwerk te reinigen. Als dat niet lukt, wordt het tijdens Koningsdag afgedekt.

Dat kan volgens de woordvoerder op allerlei manieren. "Met aarde of met een zeil. Het portret ligt niet aan de route dus het hoeft niet op een heel mooie manier." Hij zegt verder het incident te betreuren, maar dat de organisatie van Koningsdag geen tijd heeft om lang bij de gebeurtenis stil te staan. "We willen ons nu richten op dingen die echt belangrijk zijn en concentreren op een goede voorbereiding voor zaterdag."