Europol en NCTV geven wifiwaarschuwing

Het versturen van gevoelige informatie via wifinetwerken in cafés of andere openbare plekken is zeer onverstandig. Die waarschuwing geven Europol en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt. Het advies is gebruik te maken van een beveiligd en betrouwbaar netwerk.

Veel mensen weten niet dat cybercriminelen allerlei inlogcodes en wachtwoorden kunnen buitmaken als ze internetten via een publiek wifinetwerk, al dan niet in de horeca. Beide organisaties signaleren dat de software waarmee dergelijke aanvallen worden uitgevoerd steeds professioneler wordt en spreken van 'een nieuwe industrie'.

"Als je niet het risico wilt lopen dat jouw persoonlijke en financiële gegevens opgevangen en misbruikt worden, zorg er dan voor dat je thuis in een veilige omgeving internetbankiert of je e-mail ophaalt", zegt directeur cybercrime van Europol Jaap van Oss in het programma.

Ook identiteitsfraude is een risico, volgens de NCTV een groot gevaar. "Het is natuurlijk een bron voor criminelen om op deze wijze aan belangrijke gegevens te komen. Dat kunnen financiële gegevens zijn of gegevens die daarna gebruikt kunnen worden om in jouw naam transacties te doen of je identiteit te gebruiken", aldus directeur cybersecurity Wil van Gemert.

Om een wifinetwerk aan te vallen creëren hackers een nephotspot die ongemerkt al het internetverkeer naar zich toetrekt. Bezoekers verkeren in de veronderstelling dat ze verbonden zijn met de hotspot van de horecagelegenheid, maar ondertussen zijn hun inlognamen en wachtwoorden eenvoudig te onderscheppen.

Ook de landelijke wifinetwerken van Ziggo, UPC en KPN zijn kwetsbaar, zegt Jaap van Oss van Europol. "Een provider kan proberen om zijn service zo veilig mogelijk te maken. Maar het blijft een open wifinetwerk en daar zijn risico's aan verbonden. Zo'n nephotspot is daar een van. Ik denk dat het minder makkelijk gaat maar ik denk dat het wel kan."

KRO Brandpunt wordt zondag om 22.35 uur uitgezonden op Nederland 2.