'Werving politievrijwilligers stopgezet'

De werving van politievrijwilligers wordt stopgezet. Dat is bij een overleg tussen de politiebonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) afgesproken omdat betaalde agenten vrezen dat hun baan tijdens de lopende grote reorganisatie door een vrijwilliger wordt ingenomen, schrijft Metro dinsdag.

Momenteel zijn er ongeveer drieduizend politievrijwilligers. Opstelten wil dat aantal verhogen naar vijfduizend. De bonden stellen volgens de krant dat de werving compleet is stilgelegd, maar de korpsleiding van de Nationale Politie vindt dat voor bepaalde functies nog wel kan worden geworven.

De bonden en de politie overleggen volgens voorzitter van de Nederlandse Politiebond Han Busker al jaren over de manier waarop vrijwilligers kunnen worden ingezet zonder dat gewone banen verdwijnen. In juni werd afgesproken dat de korpsleiding geen vacatures meer zou openstellen voor vrijwilligers voordat er een antwoord was op de vraag wanneer sprake was van verdringing van betaald werk, zegt Busker in de krant. "Onlangs begon het korps echter toch weer actief vrijwilligers te werven op internet."

De Nederlandse Politiebond sprak Opstelten hier vorige week op aan. "We waren bijzonder onaangenaam verrast", stelt Busker. Hij wijst erop dat de politie begin dit jaar aankondigde dat de banen van ruim vijftienhonderd ondersteunende medewerkers verdwijnen. "Vervolgens begint diezelfde werkgever eind 2013 actief vrijwilligers te werven om een deel van het beschikbare andere werk te komen doen."