'OM te stellig over strafbaarheid echtpaar Deurne'

Advocaat Peter Plasman vindt het zeer opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie nu al heeft aangegeven dat de zaak rondom de fatale overval in Deurne waarschijnlijk niet aan de strafrechter wordt voorgelegd. Dat kan alleen als men zeker weet dat het gaat om noodweer en die zekerheid is er nog niet, zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

"Ik snap niet de noodzaak om meteen na een dag zo'n stellige positie in te nemen", aldus Plasman. "Ik denk dat niemand er bezwaar tegen had gemaakt als de hoofdofficier had gezegd: we gaan niet tot aanhouding over. We zoeken het allemaal heel goed uit en dan zullen we pas met een definitief oordeel komen."

De raadsman wijst erop dat justitie nog met veel vragen zit en nog helemaal niet zeker weet wie op wie heeft geschoten. Hij vindt dat het OM eigenlijk had moeten wachten tot het onderzoek verder gevorderd is. Justitie heeft het juweliersechtpaar nu in feite al vrijgepleit.

"Alleen bij sprake van hele nieuwe inzichten kan de hoofdofficier nog op zijn beslissing terugkomen. Hij heeft het nu gezegd en daar moet hij voor staan", vindt Plasman. Overigens kan de zaak alsnog bij de rechter belanden als bijvoorbeeld de nabestaanden van de overvallers naar het gerechtshof stappen.

Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zei tijdens de persconferentie zaterdag dat de overvallers vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn doodgeschoten door de juwelier en zijn vrouw. Hun handelswijze lijkt op zelfverdediging. Nieuwenhuizen noemde hun reactie 'gerechtvaardigd' en 'juist'.