VN achten annexatie Krim illegaal

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen waarin de territoriale integriteit van Oekraïne wordt bevestigd en de annexatie van de Krim door Rusland illegaal wordt genoemd. Honderd leden stemden voor, elf tegen en 58 stemden blanco. Daarnaast brachten 24 landen geen stem uit.

"Deze steun komt uit alle hoeken van de wereld en toont dat dit geen regionale, maar een mondiale kwestie is", zei de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andrii Desjtsjytsia. "Het is een boodschap dat de wereld verenigd is en Rusland geïsoleerd", voegde hij later nog toe.

Rusland kreeg slechts tien andere landen zover tegen te stemmen. Dat waren Armenië, Wit-Rusland, Bolivia, Cuba, Noord-Korea, Nicaragua, Sudan, Syrië, Venezuela en Zimbabwe. Desondanks sprak de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin van een 'morele overwinning voor de Russische diplomatie, omdat een groeiend aantal landen de complexiteit van de situatie begint te begrijpen en de motieven achter het optreden van de Krim en de Russische Federatie'.

"Dat bijna de helft van de leden van de Verenigde Naties deze resolutie weigerde te steunen is erg bemoedigend, vind ik", aldus Tsjoerkin.