Ambassades Israël dicht door staking

Alle Israëlische ambassades en consulaten zijn zondag gesloten vanwege een staking van het personeel. De medewerkers liggen met de Israëlische regering in de clinch over een gewenste salarisverhoging, meldt persbureau Reuters.

Het is voor het eerst sinds de stichting van Israël in 1948 dat de diplomaten het werk neerleggen. Alle 102 Israëlische diplomatieke posten in het buitenland worden door de staking getroffen. "Alle werkzaamheden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij buitenlandse posten worden gestaakt", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

De diplomaten krijgen momenteel omgerekend tussen 1230 en 1880 euro betaald en dat vinden ze te weinig. Daarnaast willen ze dat partners die hun baan opgeven als een diplomaat naar het buitenland verhuist gecompenseerd worden. Volgens de vakbond van de diplomaten is een derde van hen de afgelopen vijftien jaar opgestapt vanwege de lage salarissen.

Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman heeft geen goed woord over voor de staking. Hij noemde de actie 'onverantwoordelijk', een 'slechte beslissing en een gebrek aan controle van de vakbond'. "We zullen alles op alles zetten om de schade voor ons land en onze burgers tot een minimum te beperken", aldus Lieberman.