Poetin geeft opdracht tot paraatheidsoefening

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische krijgsmacht opdracht gegeven tot een paraatheidsoefening. Dat zei minister van defensie Sergej Sjoigoe woensdag in een televisietoespraak.

Volgens Sjoigoe zijn de trainingen bedoeld om 'de paraatheid van de militairen te oefenen in crisissituaties die de nationale militaire veiligheid bedreigen.' Tijdens de eerste twee dagen zullen de militairen in een verhoogde staat van paraatheid worden gebracht en op schietterreinen oefenen. Op vrijdag beginnen de militaire manoeuvres, die vier dagen duren. Hierbij komen marineschepen van de Noordelijke en de Baltische Vloot in actie. De luchtmacht neemt ook deel aan de trainingen.

Mogelijk houden de oefeningen verband met het recente conflict en de machtswisseling in Oekraïne, hoewel Sjoigoe dit land niet bij naam noemde. De prominente Russische parlementariër Leonid Sloetski zei dinsdag dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj nog steeds het wettige staatshoofd van Oekraïne is. Verder zette hij 'een groot vraagteken' bij de rechtskracht van de besluiten die het Oekraïense parlement sinds de val van Janoekovitsj heeft genomen. Hij beloofde dat Oekraïense Russen in levensgevaar op de bescherming van Rusland kunnen rekenen.