Olympisch kampioenen geridderd in Den Haag

De Nederlandse sporters die in Sochi olympisch goud hebben gewonnen, zijn dinsdag in Den Haag geridderd. Michel Mulder, Stefan Groothuis, Jorrit Bergsma, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Lotte van Beek werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sven Kramer en Ireen Wüst wonnen bij eerdere olympische optredens al goud en konden daarom geen lintje meer krijgen. Om ze niet met lege handen te laten vertrekken, kregen ze uit handen van minister Edith Schippers een speciaal beeldje.

Ook coaches Gerard Kemkers en Jac Orie werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kemkers is de drijvende kracht achter de successen van onder anderen Wüst en Kramer. Orie leidde Groothuis in Sochi naar goud op de 1000 meter.

De sporters en coaches ontvingen hun koninklijke onderscheiding dinsdag in de Ridderzaal, waar ze ook door onder anderen minister-president Mark Rutte en NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis werden toegesproken. Later dinsdag staat nog een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het programma.