Partijen dol op campagnewinkels

Politieke partijen profiteren van de leegstand in steden. Veel partijen huren voor een goede prijs tijdelijk een ruimte om een campagnewinkel te openen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

In Den Haag hebben onder andere de Haagse Stadspartij, D66 en het CDA een 'campagnewinkel' geopend. Ook GroenLinks heeft zich aangesloten bij deze trend en opent vrijdagmiddag een ruimte op de Herengracht, meldt Omroep West vrijdag.

De trend is ook elders te zien. Zo heeft D66 panden in onder andere Vught, Deventer en vanaf aanstaande zondag ook in Haarlem. Het CDA heeft panden in onder meer Wageningen, Tiel en Goes. Maar ook de PvdA doet mee met winkels in Sneek, Deventer en Hoogeveen.

In de hofstad zit D66 met een campagnewinkel aan de Korte Poten. "We willen zichtbaar zijn", zegt Robert van Asten, de nummer drie op de kieslijst van D66 tegen Omroep West. "Persoonlijk contact met kiezers werkt toch altijd het beste. Regelmatig lopen mensen bij ons binnen voor een gesprek. Daarnaast gebruiken wij de winkel om te vergaderen."

"We doen dit om onze zichtbaarheid te vergroten", zegt ook de Haagse CDA-lijsttrekker Karsten Klein. Het CDA heeft een groot pand op de Fluwelen Burgwal in Den Haag. "In ons 'campagnehuis van de toekomst' voeren we wekelijks overleg met ons campagneteam", zegt Klein tegen de zender. "Het werkt dus als een soort campagnekantoor. Maar daarnaast staat de deur ook altijd open voor mensen die zomaar even langs willen komen voor informatie."