Kunstenaar smijt vaas van Ai Weiwei aan diggelen

Een kunstenaar in Florida zit vast nadat hij zondag in het nieuwe kunstmuseum van Miami een vaas uit een installatie van de dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei had opgepakt en aan diggelen gegooid. De 51-jarige schilder Maximo Caminero deed dat volgens de politie uit protest, omdat het museum te weinig aandacht zou besteden aan lokale kunstenaars.

Caminero wilde zijn actie maandag niet toelichten, maar kondigde voor dinsdag een persconferentie aan, waar hij tekst en uitleg zal geven.

In het proces-verbaal heeft de politie op gezag van de museumbeveiliging voor de kapotte vaas een waarde van een miljoen dollar vermeld. De vaas maakte deel uit van een vloerinstallatie van meer dan twaalf, elk gedeeltelijk in felle kleuren beschilderde vazen. Op de achtergrond van de installatie hangen drie zwart-witfoto's van Ai Weiwei, waarop te zien is hoe de Chinese kunstenaar een vaas omhoog houdt en vervolgens stuk laat vallen.

Beeldhouwer, ontwerper en documentairemaker Ai heeft in eigen land de toorn van de autoriteiten gewekt door in zijn kunst en online de aandacht te vestigen op onrecht in China en de noodzaak van grotere transparantie en rechtszekerheid. Hij werd in 2011 voor 81 dagen vastgezet en kreeg na zijn vrijlating een belastingaanslag van 1,75 miljoen euro opgelegd, die hij tevergeefs aanvocht bij de rechter.