Helft bevolking wil Plasterk weg

Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet aftreden. Van de PvdA-kiezers is een derde die mening toegedaan. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Plasterk erkende afgelopen week dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA verkeersgegevens van 1,8 miljoen telefoontjes had onderschept, maar dat Nederlandse diensten dat hebben gedaan. De minister had eind oktober op tv en later ook in de Tweede Kamer het tegenovergestelde beweerd over de metadata. Het verkeerd informeren van de Kamer geldt als een doodzonde.

Volgens 48 procent loog Plasterk bewust over de verkeersgegevens. Een op de drie denkt dat hij niet op de hoogte was van wat er echt speelde en 28 procent denkt dat hij de waarheid sprak. Van de ondervraagden vindt 35 procent dat Plasterk aan kan blijven. Van de PVV- en SP- kiezers vindt het leeuwendeel dat hij moet aftreden. Onder kiezers van VVD en CDA is dat bijna de helft.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moeten voor die tijd nog een hele reeks Kamervragen beantwoorden. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zeggen ervan uit te gaan dat Plasterk het debat over zijn afluistermisser overleeft.

Uit de peiling blijkt verder dat 59 procent van de Nederlanders vindt dat de geheime diensten goed werk doen bij het bestrijden van terrorisme. Ruim een op de drie vindt het niet erg als de AIVD of MIVD toegang heeft tot hun e-mails of telefoongesprekken. Van de ondervraagden denkt 72 procent dat ook Nederlanders die niet worden verdacht van terrorisme of criminaliteit worden afgeluisterd door de Nederlandse geheime diensten.

Volgens De Hond verliest de PvdA vanwege de ophef over Plasterk twee zetels in de peiling, om uit te komen op twaalf. Het CDA wint er een en komt op negentien zetels, een score die de afgelopen 3,5 jaar een keer eerder werd gehaald. Daardoor komt het CDA op gelijke hoogte met de VVD. De PVV blijft de grootste partij met 29 zetels, gevolgd door de SP met 24. 50PLUS stijgt een zetel en komt op vier.