Internetbedrijven VS presenteren aftapcijfers

Grote technologie- en internetbedrijven in de Verenigde Staten hebben in de jaren 2012 en 2013 tienduizenden keren opdracht gekregen van de overheid informatie over hun klanten te delen. De bedrijven benadrukken dat slechts geringe aantallen klanten door de overheid worden geschaduwd, maar zelfs dan gaat het nog altijd om duizenden Amerikanen.

Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, LinkedIn en Tumblr hebben brede inzage gegeven in de wijze waarop inlichtingendiensten gebruik maken van internetgegevens. Google en Microsoft zeggen in een tijdsbestek van zes maanden soms wel tienduizend keer een verzoek om informatie te hebben ontvangen. Bij Yahoo vielen in dezelfde periode veertigduizend verzoeken op de mat.

Voorheen lieten de bedrijven zich maar mondjesmaat uit over dit soort informatie, maar daar kwam vorige week verandering in toen zij van het ministerie van justitie juridische toestemming kregen het publiek in te lichten. Daarmee werd de onvrede niet weggenomen, omdat alleen bij benadering cijfers mogen worden genoemd. De bedrijven zeggen te zullen blijven aandringen op vrijgave van specifiekere cijfers.

Overigens ontkennen de bedrijven de overheid onbelemmerde toegang tot gebruikersinformatie te hebben gegeven.