2,4 miljoen mensen zien afscheid Beatrix

Ruim 2,4 miljoen Nederlanders hebben zaterdagavond gekeken naar het dankfeest voor prinses Beatrix. Het tv-programma Beatrix met Hart en Ziel werd door 2.435.000 Nederlands live gevolgd op Nederland 1, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De prinses werd in de Ahoy in Rotterdam bedankt voor haar inzet als koningin.

Prinses Beatrix werd zaterdagavond getrakteerd op dans en muziek. Het anderhalf uur durende programma werd gepresenteerd door Chantal Janzen. Bekende Nederlanders als Erica Terpstra, Anita Witzier en Humberto Tan spraken de voormalige koningin rechtstreeks toe in een dankwoord.

Naast prinses Beatrix was een groot deel van de koninklijke familie aanwezig op het feest. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaven acte de présence net als prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Mabel en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De rest van het publiek bestond uit ruim vierduizend genodigden uit heel Nederland.

Het feest zou eigenlijk op 14 september plaatsvinden, maar werd uitgesteld na de dood van prins Friso een maand eerder. Prinses Beatrix, die vrijdag haar 76e verjaardag vierde, maakte een jaar geleden haar abdicatie bekend. Ze vond het na 33 jaar koningschap tijd worden voor een nieuwe generatie. Op 30 april volgde de troonswisseling.

De tv-uitzending was zaterdag het best bekeken programma. Het achtuurjournaal wist als tweede de meeste mensen te boeien, ruim 1,9 miljoen mensen stemden daarop af. De top drie wordt gecompleteerd door de samenvattingen van de Eredivisie, waar ruim 1,7 miljoen mensen naar keken.