Beatrix bedankt voor inzet als koningin

In Ahoy Rotterdam is prinses Beatrix bedankt voor haar inzet tijdens haar periode als koningin. De voormalige vorstin kreeg een cultureel programma voorgeschoteld met dans en muziek. Ook brachten verschillende bekende Nederlanders een persoonlijke groet aan de prinses.

Het anderhalf uur durende programma Beatrix met Hart en Ziel werd gepresenteerd door Chantal Janzen. Onder leiding van Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble, brachten 'gewone' Nederlanders een muzikale ode aan prinses Beatrix. Het programma werd ondersteund door optredens van Corpus Acrobatics en het Nederlands Dans Theater. De prinses genoot zichtbaar van de optredens.

Erica Terpstra, Jeroen Henneman, Anita Witzier en Humberto Tan spraken de voormalige koningin rechtstreeks toe. Zo noemde Terpstra Beatrix 'een kanjer' en roemden Witzier en Tan de prinses voor haar tomeloze inzet en kennis bij al haar werkzaamheden in de afgelopen jaren.

Beatrix werd tijdens het feest vergezeld door een groot deel van de koninklijke familie. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig, net als prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Mabel en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De rest van het publiek bestond uit ruim vierduizend genodigden uit heel Nederland.

Het feest zou eigenlijk op 14 september plaatsvinden, maar werd uitgesteld na de dood van prins Friso een maand eerder. Omdat de dankbetuiging nu in de winter is, is een deel van het oorspronkelijke programma geschrapt. Op en rondom de Maas, in de buurt van de Erasmusbrug, zou een 'waterspektakel' plaatsvinden.

Prinses Beatrix, die vrijdag haar 76e verjaardag vierde, maakte een jaar geleden haar abdicatie bekend. Ze vond het na 33 jaar koningschap tijd worden voor een nieuwe generatie. Op 30 april volgde de troonswisseling.