Asscher wil af van 'hardnekkige' discriminatie

Discriminatie is een hardnekkig probleem, maar moet wel verdwijnen. Daarbij ligt niet alleen een taak voor de politiek, maar ook voor de samenleving. Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad in reactie op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over discriminatie.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders het afgelopen jaar discriminatie is tegengekomen. De cijfers laten zien dat nog 'ongelooflijk veel Nederlanders' te maken hebben met discriminatie, reageert Asscher. Dat kan diep ingrijpen bij de mensen die ermee te maken hebben. "Het gevoel uitgesloten van dingen die je niet kunt beïnvloeden: hoe oud je bent, wat je gelooft. Dat is heel ernstig."

De overheid kan daarbij optreden door stelling te nemen en discriminatie te bestraffen waar het kan worden bewezen. Ook is het belangrijk om vooroordelen weg te nemen. "Dit kunnen we niet alleen maar vanuit de politiek oplossen, daar moet de samenleving zelf in veranderen."

"Het is een hardnekkig probleem, maar het moet wel verdwijnen", zei Asscher verder. Hij noemde als voorbeeld dat vrouwen die gingen trouwen tot in de jaren vijftig nog werden ontslagen door de overheid. "Dit zullen we ook moeten gaan veranderen. We kunnen het ons als land niet permitteren om al die 50-plussers ineens af te schrijven. Om al die nieuwe Nederlanders die hun best willen doen geen eerlijke kans te geven."