Kwart Nederlanders heeft te maken met discriminatie

Een kwart van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vrijdag is verschenen. Discriminatie komt het vaakst voor vanwege leeftijd (tien procent) en etnische afkomst (acht procent). Op de derde plek komt sekse gevolgd door huidskleur en geloof.

Discriminatie komt volgens het SCP op verschillende plekken en momenten tot uiting. Het komt onder meer voor in openbare ruimten, tijdens het uitgaan, bij contact met instanties, op de werkvloer, bij het zoeken naar werk en in het onderwijs.

Zo geeft een op de tien scholieren en studenten aan in 2013 te maken te hebben gehad met discriminatie. De manieren waarop lopen uiteen van schelden en pesten tot bedreiging en geweld. Verder vermoeden een op de drie Turkse studenten, een op de vier Marokkaanse studenten en een op de vijf Surinaamse studenten dat ze gediscrimineerd zijn bij het vinden van een stageplek.

In de groep migranten heeft bovendien een op de vijf Marokkaanse mannen het gevoel extra in de gaten te worden gehouden door de politie. En van de migranten uit Midden- en Oost-Europa meldt vijftien procent dat zij minder verdienen dan een collega die hetzelfde werk doet.

Ook homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hebben vaak te maken met discriminatie. Een kwart van hen zegt het afgelopen jaar in de openbare ruimte of tijdens het uitgaan discriminatie te hebben ervaren. Van de homoseksuele mannen zegt 94 procent dat de uitingen van discriminatie te maken hebben met hun seksuele geaardheid.

Een andere conclusie uit het rapport is dat jongeren over het algemeen vaker met discriminatie te maken hebben dan ouderen. Behalve als het gaat om het zoeken naar werk: dan zijn de rollen omgedraaid. In de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar brengt ruim een derde van de mensen een afwijzing op een sollicitatie in verband met discriminatie. In de leeftijd van 45 tot 54 is dat ruim een kwart en in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar slechts zeven procent.

Naast leeftijd spelen ook het hebben van een beperking en een andere etnische achtergrond een rol bij sollicitaties. Zo zegt ruim een derde van de Turkse en Marokkaanse werkzoekenden discriminatie te hebben ervaren bij het zoeken naar werk. Bij mensen bij een beperking is dat ruim twee op de tien mensen.

Discriminatie was het afgelopen halfjaar een veelbesproken onderwerp in Nederland. Een aantal bekende Nederlanders kwam in opspraak vanwege vermeende discriminerende uitingen. Zo zei presentator Jack Spijkerman tegen zijn collega Humberto Tan dat hij niet 'alleen donker was, maar ook nog dom'. Zanger Gordon ging als jurylid de mist in tijdens de talentenshow Holland's Got Talent. Hij vroeg een Chinese kandidaat of hij 'nummer 39 met rijst' ging zingen. En dan was er nog de discussie over de rol van Zwarte Piet. Het hulpje van Sinterklaas zou een verwijzing zijn naar het slavernijverleden en dus discriminerend zijn.

Het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.