Betogers Kiev bezetten ministerie

Demonstranten hebben in Kiev het gebouw van het ministerie van landbouw bezet. In het westen van het land hebben zij nog steeds diverse gouverneursgebouwen in handen. Met deze acties willen zij de druk op de regering opvoeren.

Oppositieleiders gingen donderdag in overleg met president Viktor Janoekovitsj om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Oekraïne. Na de gesprekken vertelden zij hun aanhang dat de president heeft beloofd tientallen aangehouden betogers vrij te laten. Ze drongen er bij de demonstrerende menigte op aan de kalmte te bewaren, maar werden getrakteerd op boegeroep.

Het bestand tussen politie en betogers wordt nog steeds in acht genomen, maar vrijdagochtend braken betogers in in het gebouw van het ministerie voor landbouw. "We moeten mensen in deze vrieskou warm houden", zei demonstrant Andrij Moiseenko. "We kunnen niet hebben dat mensen de hele tijd in tentjes slapen."

De betogers stonden medewerkers van het ministerie toe hun persoonlijke spullen mee te nemen, maar lieten hen niet aan het werk.

In het westen van het land, onder andere in de stad Lviv, werden eerder deze week gouverneurskantoren bestormd en ingenomen.