Helft bewoners ziet geen toekomst in Moerdijk

Ruim de helft van de inwoners van Moerdijk ziet voor zichzelf geen toekomst in het dorp en wil liever vertrekken. Dat blijkt uit een enquête die de Brabantse gemeente onder haar inwoners liet uitvoeren.

Van de ondervraagden wil 52 procent het dorp verlaten. Ruim 55 procent wil dat er geld vrijgemaakt wordt om de bewoners de keuze te bieden ergens anders een toekomst op te bouwen. Zo'n twee derde zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in een toekomst voor het dorp Moerdijk.

De gemeente neemt de resultaten mee bij het vaststellen van de definitieve plannen voor Moerdijk. Naar verwachting wordt er voor de zomer een besluit genomen. Burgemeester Jac Klijs (CDA) geeft woensdagmiddag op het gemeentehuis van Moerdijk een toelichting op de enquêteresultaten.

In de brief aan de bewoners stelt Klijs al dat de resultaten serieus worden genomen. Hij noemt het 'een belangrijk signaal' dat Brabanders zich overwegend negatief uitlaten over de toekomst van het dorp. Ruim zeventig procent van de bewoners van 18 jaar en ouder reageerden op het verzoek om de enquête in te vullen.

Aanleiding om de bewoners te vragen naar de toekomst van Moerdijk is een advies van een commissie onder leiding van VVD-coryfee Ed Nijpels. De commissie pleitte in september voor opheffing van het dorp, omdat de industrie de leefbaarheid in het nauw drijft.

Een eerdere enquête van Omroep Brabant en BN/De Stem leverde vorige maand vrijwel dezelfde resultaten op. Ook toen zei ruim de helft van de ondervraagden het dorp te willen opgeven.