Nederlander vindt guillotine nazi's in depot

De Nederlandse kunsthistoricus Sybe Wartena heeft in het depot van het Beiers Nationaal Museum in München de guillotine gevonden waarmee waarschijnlijk de Duitse verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl werden geëxecuteerd. De Nederlander is de nieuwe hoofdcurator van het museum.

De guillotine werd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt om vele honderden tegenstanders te doden. Wartena heeft de website nieuws-wo2.tk laten weten niet geheel zeker te zijn van de authenticiteit van het werktuig. Hij hoopt dat bij aanvullend onderzoek foto's van de executieplaats opduiken of dat forensisch onderzoek met mogelijk dna definitief uitsluitsel kan worden gegeven.

Het werktuig blijkt al sinds 1947 in de opslagruimte te hebben gestaan. Geruchten dat de guillotine zich daar zou bevinden, deden al langer de ronde. Bij zijn indiensttreding besloot Wartena onderzoek in te stellen. Hoe de guillotine in het depot terecht is gekomen, is onduidelijk.

Bij de guillotine werden ook een aantal houten schragen gevonden, waarop veroordeelden werden vastgebonden. Ook troffen ze twee dozen met valbijlen aan. Of het werktuig tentoongesteld wordt, is nog onbekend.

Hans en Sophie Scholl, twee studenten uit München, maakten deel uit van de verzetsgroep Witte Roos. In februari 1943 werden ze gearresteerd toen ze anti-nazipamfletten uitdeelden. Een pamflet dat via het Duitse verzet Londen had bereikt, werd daar in de herfst van 1943 gedrukt en door Britse vliegtuigen over heel Duitsland afgeworpen.

Een paar dagen na hun arrestatie werden de broer en zus ter dood veroordeeld en een paar uur later omgebracht. Het leven van de Scholls werd meerdere keren verfilmd.