Rusland en China beschermen opruimmissie Syrië

De Deense en Noorse vrachtschepen die de chemische wapens uit Syrië moeten ophalen krijgen bescherming van een Russische en een Chinese oorlogsbodem. De beide marineschepen scharen zich niet onder Deens-Noors bevel, maar werken wel nauw met de Scandinavische transportmissie samen.

Twee Scandinavische vrachtvaarders liggen in het Cypriotische Limassol klaar om donderdag naar Syrië te varen. Op een wenk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) meren zij vervolgens aan in de Syrische havenstad Latakia, waar meer dan duizend ton aan chemisch wapentuig ligt te wachten om naar Italië afgevoerd te worden.

Het vrachtkonvooi geniet al de bescherming van twee Scandinavische oorlogsbodems. Rusland en China gaan dat escorte volgens missiewoordvoerder majoor Eystein Kvarving versterken. Rusland stuurt de kernkruiser Peter de Grote en China het fregat Yan Cheng, aldus het Cypriotische ministerie van defensie.

De (OPCW) streefde ernaar de chemische wapens van de Syrische president Bashar Assad nog voor de jaarwisseling op te halen. De operatie heeft echter wat vertraging opgelopen.