Meldpunt vuurwerkoverlast bijna etmaal offline

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast is sinds woensdagavond praktisch onbereikbaar vanwege cyberaanvallen. Uit welke hoek die komen is onduidelijk, maar het zijn ongetwijfeld geen sympathisanten, laat initiatiefnemer en GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam Arno Bonte donderdagavond weten. Hij hoopt dat vuurwerkoverlast.nl vrijdagochtend weer functioneert.

De aanvallen begonnen woensdagavond. "Vanochtend heeft de site twee of drie uur gedraaid, maar aan het eind van de ochtend begon het weer", zegt Bonte. "De site is nu al bijna een etmaal uit de lucht." De webmaster is hard bezig het probleem op te lossen. "Voor ons is belangrijk dat ie online gaat, mensen willen meldingen doen. Dat kon vandaag nauwelijks, sommige mensen mailen ons."

Donderdagochtend waren iets meer dan tienduizend klachten binnengekomen, een aantal dat vergelijkbaar is met vorig jaar kerst. "Dat betekent dat de overlast even groot is als een jaar geleden", is de analyse van de GroenLinkser. "Mensen zeggen nu wel dat het harde geknal soms al maanden gaande is. Wij hebben de indruk dat de overlast eerder is begonnen."

Vijftien lokale GroenLinks-fracties openden het meldpunt zondag voor het tweede jaar op rij. Zij vinden dat de overheid nog altijd te weinig doet tegen overlast. Vorig jaar kwamen bijna tachtigduizend klachten binnen.

Overlast kan tot 4 januari worden doorgegeven. De meldingen worden daarna gebundeld in een rapport dat aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de vijftien gemeenten wordt aangeboden. "Ik hoop dat de Tweede Kamer overlast door vuurwerk nu eindelijk serieus neemt", verzucht Bonte.