[PDC WK] Anderson, Painter en Whitlock naar laatste zestien

Gary Anderson, Kevin Painter en Simon Whitlock behoren tot de laatste zestien darters op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Alledrie de darters wisten hun partij op zondagmiddag eenvoudig te winnen. 

Brendan Dolan (15) - Gary Anderson (18)*
Gary Anderson heeft eenvoudig Brendan Dolan verslagen. De Schot die vandaag jarig is versloeg de Noord-Ier met 1-4. Één gemiste dubbel van Dolan was voor Anderson voldoende om direct toe te slaan en de eerste set met 1-3 te winnen. In het tweede bedrijf was de Noord-Ier beter bij de les en hield zijn eigen legs. In de beurten van Anderson kon hij echter geen enkele druk zetten, waarop hij in de vijfde leg onder druk kwam te staan. De Schot vuurde scores van 140, 100 en 180 in het bord, om te besluiten met een bulls-eye 81-finish voor de set: 0-2.

Anderson won de derde set met 1-3. In de vierde set hield Dolan alle drie zijn legs om in ieder geval één set te pakken. In de beslissende vijfde leg kreeg Anderson al de eerste pijlen voor de wedstrijd, de beslissende dubbel werd toen niet gegooid. The Flying Scotsman faalde een set later niet won de vijfde set met 1-3. In de derde ronde zal hij spelen tegen Michael van Gerwen of Kevin McDine. Beide heren spelen vanavond tegen elkaar. 

Kevin Painter (13)* - Paul Nicholson (20)
Kevin Painter heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales. Hij was met 4-0 te sterk voor Paul Nicholson. De setstanden waren 3-2 en 3x 3-1. Nicholson won de eerste leg van de partij nog wel met een 81 finish, maar Painter kwam terug met een 67 finish. Beide spelers braken elkaar en in de vijfde leg gooide The Artist 118 om de set te winnen (1-0).

In de tweede set maakte Nicholson nog wel 1-1 gelijk met een 136 finish, maar het was Painter die iedere keer op het juiste moment toesloeg. Met drie sets in de achterzak haalde Painter even het voet van het gaspedaal. Nicholson kreeg daardoor alle ruimte om zijn eigen leg te pakken en daarna ook om de break te pakken. De Australiër miste echter twee volle beurten vanaf 32. Painter gooide daarna dubbel zestien zelf maar raak om op 2-1 voor te komen. Een leg later was de tweede poging op dubbel tien raak en won de partij.

Simon Whitlock (4)* - Jarkko Komula
Simon Whitlock had na een stroeve start geen enkele moeite meer met Jarkko Komula. The Wizard won met 4-0 van Smiley. Whitlock won de eerste set met een gemiddelde van 77 punten per beurt. Ondanks de voorsprong op zak bleef het moeizaam voor Whitlock. Hij werd gelijk gebroken en vergat een volle beurt op dubbel acht om terug te komen. Met finishes van 92, 82 en 68 wist hij uiteindelijk toch de tweede set te pakken (3-2).

De ban was gebroken en Whitlock gooide in sets drie en vier wel goed. Hij won sets drie en vier met 3-0 en 3-2. De Australiër gooide kwam uiteindelijk tot een gemiddelde van 95,3 per beurt.

Op zondagavond worden er nog drie duels gespeeld. Wes Newton speelt tegen John Part, John Henderson neemt het op tegen Mark Webster en Michael van Gerwen zal aantreden tegen Kevin McDine.