39% korting op nr. 39 bij 39 Chinezen

39 Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39 van de menukaart, met of zonder rijst. Dat schrijft de Volkskrant maandag. De kortingsactie is een reactie op Gordon, die dacht grappig te zijn door een Chinese deelnemer aan Holland's Got Talent als jurylid te vragen of hij 'number 39 with rice' ging zingen.

Chinezen in Nederland willen met de actie aandacht vragen voor discriminerende stereotyperingen, maar willen ook nog steeds excuses van Gordon, die hevig onder vuur kwam te liggen. Veel mensen noemden zijn uitlatingen racistisch.

De kortingsactie komt uit de koker van drie Chinese jongerenorganisaties, in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Die heeft haar negenhonderd leden gevraagd mee te doen.

Veel Nederlandse Chinezen willen een definitief einde aan het oubollig etiketteren van Chinezen zoals 'sambal bij'. "We willen laten zien dat Chinezen niet vies zijn van een grap, zolang beide partijen erom kunnen lachen", zegt Yan Ting Yuen, een van de initiatiefnemers. "Maar het is wel degelijk serieus. We hebben jarenlang onze mond gehouden en zeggen nu: luister naar ons."

De 39 restaurants die meedoen zijn vanaf maandagavond te vinden op de website nummer39metrijst.nl. Daaronder is ook het Haagse restaurant Han Ting, dat een Michelinster heeft. "We snappen best dat veel Chinezen gekwetst zijn", zegt eigenaar Han Ji in de krant. "We begrijpen niet dat Gordon niet mans genoeg is om zijn excuses te maken, al was het maar omdat deze grappen door mensen anders worden uitgelegd dan hij bedoelt."

De menukaart van Han Ting heeft echter geen nummers. Deze week staat er wel een nummer 39 op de kaart van het sterrenrestaurant. "Nummer 39 wordt bij ons Golden Duck, als eerbetoon aan de Gouden Eeuw en als symbool voor geluk. Zonder rijst, maar met een prachtige rode wijn en bijzondere amuses." Gordon is welkom om een hapje te komen eten.


Chinese waiter contestant (China Take News)