Poetin spreekt natie toe

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag voor de tiende keer zijn jaarlijkse toespraak voor het Russische parlement - de Doema en de Federatieraad - gehouden. Dit jaar viel de speech, die live op televisie werd uitgezonden, samen met de twintigste verjaardag van de grondwet.

In de toespraak gaat het van oudsher over de toekomst van Rusland en komen patriottische thema's aan bod.

De Russische president sprak donderdag onder meer over de economische en sociale problemen in het land. Hij zei dat er sprake is van corruptieschandalen en dat er momenteel veel problemen in de Russische maatschappij zijn. De rechterlijke macht moet beter worden verenigd zodat de rechten van alle burgers worden beschermd. "De eenheid van onze maatschappij en de integriteit van de Russische staat moeten worden beschermd", aldus de president.

Poetin zei ook dat de gezondheidszorg en het onderwijs beter moeten en dat er een wet publiek toezicht moet komen. De oorzaken van de verminderde economische groei in Rusland zijn volgens Poetin van binnenlandse en niet van buitenlandse aard. Poetin zei verder dat de etnische spanningen in Rusland zijn veroorzaakt door 'immorele internationale instigatie'.

"Ruslands rol in de wereld groeit niet alleen als waarborger van stabiliteit, maar ook als staat die zijn waarden op de internationale agenda zet", zei Poetin. Volgens de president wil het land geen supermacht zijn en streeft het, ondanks zijn rol als regionaal leider, geen hegemonie na. "Wij zijn trots op de positie van Rusland en lezen niemand de les", zei hij. Rusland is volgens hem bereid met alle bondgenoten in de internationale gemeenschap samen te werken. De crisis in Syrië heeft aangetoond dat de Verenigde Naties vandaag de dag een centrale rol spelen, zei Poetin.

"Niemand moet de illusie koesteren militaire superioriteit over Rusland te krijgen", zei Poetin. Rusland zal elke dreiging beantwoorden, aldus de president.

Poetin zei in zijn toespraak niets over het verlenen van gratie aan gevangenen, waar vooraf op was gerekend. Verwacht werd dat wellicht de Greenpeace-activisten die vastzitten in Rusland en leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot gratie zouden krijgen.