Ritsma hekelt World Cups schaatsen

Rintje Ritsma heeft in de Telegraaf forse kritiek geleverd op het wereldbekercircuit in het schaatsen. Afgelopen week reden er in Astana weinig Nederlanders in de A-groep, terwijl ook komend weekend in Berlijn vele (Nederlandse) toppers afwezig zullen zijn.

"Het World Cupcircuit zou korter en als kwalificatie voor de Olympische Spelen óf de WK afstanden moeten gelden. Let maar op, dan staan alle grote toppers gelijk aan de start. Daarmee wil ik ook graag benadrukken dat je in het seizoen van de Spelen gelijk een WK allround moet schrappen. Na de Spelen is de druk er echt af en twee grote toernooien moet je nooit zo kort op elkaar organiseren."

Het seizoen moet volgens de allroundkampioen dan ook beter opgezet worden. "Je kan niet twee World Cups in Noord-Amerika organiseren en twee weken later in Kazachstan zitten. Je blaast schaatsers op door jetlags. Daar is helemaal niemand bij gebaat. Hou de eerste vier World Cups in Europa. Banen genoeg. We beginnen net als vroeger in Berlijn, dan Inzell, Heerenveen en voor mijn part Erfurt."

Het seizoen zou dan afgesloten kunnen worden in Noord-Amerika waar in Calgary en Salt Lake City aan het eind van het jaar nog even flink hard gereden kan worden. "De World Cups kunnen heel mooi zijn, maar nu gebruiken de schaatsers ze louter voor trainingsprikkels richting het grote doel, de Spelen. Dat kan nooit de bedoeling zijn."