Waxinelichthoudergooier opgepakt in Den Haag

Erwin Lensink, de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets gooide, is zaterdagmiddag in Den Haag opnieuw aangehouden. Dat meldde de politie.

De 'waxinelichthoudergooier' had een gebiedsverbod geschonden dat de gemeente hem had opgelegd. Hij mocht zaterdag niet in Den Haag zijn vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

"Wij weten dat zijn aanwezigheid bij een dergelijke manifestatie met leden van het Koninklijk Huis kan leiden tot verstoring van de openbare orde", legt de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag uit. Volgens de zegsman was L. in de gelegenheid gesteld om bezwaar te maken tegen het verbod, maar had dat niet gedaan.

Lensink is aangehouden aan de Hofweg, in de buurt van het Binnenhof. Hij zit vast voor verhoor, liet de politie verder weten.

De man uit Meddo kreeg in februari een celstraf van 5 maanden voor het gooien van de waxinelichthouder. Maar omdat hij bijna 2 jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten.

In april zat hij 14 dagen vast op verdenking van stalking. Hij werd op last van de Nederlandse politie gearresteerd tijdens een verblijf in Duitsland. Daardoor verbleef de Achterhoeker op 30 april tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Duitse cel. In mei mocht hij niet in de buurt van museum Villa Mondriaan in Winterswijk komen, toen de culturele instelling werd geopend door prinses Beatrix.

Update 01-12-2013 8.57 uur:
Het verhaal blijkt iets anders te zijn dan de politie heeft aangegeven. Lensink had geen gebiedsverbod maar werd met protestbord gesignaleerd in Den Haag. Vervolgens werd hij opgepakt en kreeg toen pas een gebiedsverbod uitgereikt voor de hele gemeente Den Haag. Daarna werd hij gesommeerd direct het bureau te verlaten omdat hij anders opnieuw zou worden gearresteerd.

Lensink heeft inmiddels meer tijd vastgezeten dan menig mishandelaar, overvaller, drugsdealer of moordenaar, en wordt nog regelmatig zonder aanwijsbare reden opgepakt. Enkel de aanwezigheid van Lensink wordt door Nederland gezien als reden om de man aan te houden. We moeten er dan ook niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als het waxinelichtjeshoudertje de koets daadwerkelijk zou hebben geraakt. De ramp zou niet te overzien zijn geweest.

Lensink heeft aangegeven zijn recht om te protesteren maar niet meer te gebruiken, omdat hij het zat is telkens gearresteerd te worden.

Zie ook onderstaand interview en beelden van de arrestatie gemaakt door WeAreChange Rotterdam.