Moslimbroeders boos op Kerry

De Moslimbroederschap in Egypte heeft vrijdag felle kritiek geleverd op de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, omdat de minister eerder zei dat de Broederschap de opstand in 2011 heeft 'gestolen'. Volgens de Broederschap verdraait Kerry de feiten.

Duizenden aanhangers van de Broederschap gingen vrijdag de straat op om te protesteren. Het is vrijdag precies honderd dagen geleden dat het leger een offensief tegen de Moslimbroederschap inzette. Honderden Moslimbroeders werden gedood toen twee sit-in protesten werden opgebroken. Vrijdag kwam het op sommige plaatsen tot geweld. In Caïro maakte de politie met traangas een einde aan een demonstratie en in de stad Suez kwam een 10-jarige om toen voor- en tegenstanders van Morsi slaags raakten.

Sinds op 3 juli de toenmalige president Mohammed Morsi, afkomstig uit de gelederen van de Moslimbroeders, werd afgezet door het leger, hebben er geregeld protesten plaats, maar de Broederschap weet geen grote aantallen mensen meer op de been te brengen. Duizenden leden zijn inmiddels opgepakt en de Broederschap beschuldigt het leger ervan de democratie om zeep te hebben geholpen.

Kerry zei woensdag echter dat de opstand in Egypte die het einde van het tijdperk-Mubarak inluidde 'niet gemotiveerd was door religie of ideologie'. Volgens hem was de drijfveer achter de opstand de hoop op meer vrijheid en de kans om een einde te maken aan corruptie. "En toen werd de revolutie gestolen door een enkele goed georganiseerde entiteit in het land en dat was de Broederschap", aldus Kerry. Het lijkt erop dat Kerry met zijn uitspraken vooral de gespannen betrekkingen met de Egyptische regering wilde versoepelen. Veel Egyptenaren beschuldigen de VS ervan de kant van de Moslimbroederschap te kiezen.

De Broederschap is echter woedend over de uitspraken van Kerry. De minister 'verdraait de werkelijkheid en de feiten'. De VS hebben volgens de Moslimbroeders de staatsgreep door het leger gesteund en totaal geen aandacht voor de 'bloedbaden en onderdrukkende maatregelen die de regering ten uitvoer legt'.

Betogers droegen vrijdag protestborden met de beeltenis van Morsi met zich mee. Ze staken vier vingers in de lucht, een gebaar dat symbool staat voor steun aan Morsi.


BBC News - US and Egypt 'vital partners', says Kerry