Jeugdzaken examenfraude niet openbaar

De rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek van de officier van justitie afgewezen om de zaak tegen twee minderjarige verdachten van de examenfraude openbaar te behandelen. Dat maakte de rechtbank vrijdag bekend. De behandeling van hun zaken vindt plaats achter gesloten deuren.

De officier van justitie wilde dat de rechtbank een uitzondering zou maken op de regel, maar daar ziet de rechtbank niets in. De rechtbank heeft in de beslissing gekeken naar de leeftijd van de twee verdachten, die 15 en 16 jaar oud waren ten tijde van de fraudezaak, de misdaad en het feit dat de zaak tegen negen andere verdachten al in het openbaar worden behandeld.

De rechtbank wees ook het verzoek van een advocaat af om te onderzoeken of zijn cliënt ook onder het minderjarigenstrafrecht zou kunnen vallen. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt onder voorbehoud plaats op 27 januari.

De elf leerlingen kwamen donderdag voor het eerst voor de rechter. De zaak kwam aan het licht toen in mei bleek dat een vwo-examen Frans op internet was geplaatst. In totaal bleken 27 eindexamens van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun te zijn ontvreemd.