Kamer: trouwvoorwaarden moderniseren

Bezittingen en schulden die dateren van voor een huwelijk moeten bij een scheiding niet meer standaard voor de helft van de partner worden. Dat vindt een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD.

Huwelijken worden standaard in gemeenschap van goederen gesloten. Nu geldt nog dat bijvoorbeeld een eerder aangekocht huis bij een scheiding standaard voor de helft van de partner is. Dat geldt overigens ook voor een eerder opgelopen schuld. Wie dat niet wil, moet buiten gemeenschap van goederen trouwen en dan is een dure notaris nodig om vast te stellen welke zaken van wie zijn.

De partijen wijzen erop dat het steeds vaker voorkomt dat mensen scheiden of op latere leeftijd trouwen. Het wordt als oneerlijk gezien als het fortuin of de schulden die iemand over zijn hele leven heeft vergaard opeens voor de helft van zijn of haar ex-partner zijn en dat er allerlei papierwerk voor nodig is om dit te voorkomen.

In het wetsvoorstel van de drie partijen staat dat alleen zaken die het resultaat zijn van een gezamenlijke inspanning van het huwelijk gemeenschappelijk eigendom worden. Ook moet zo worden geregeld dat een erfenis of gift van de ouders na een scheiding niet opeens voor de helft bij de ex-partner terechtkomt.

Alleen in Suriname en Zuid-Afrika wordt ook standaard getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen in een toelichting. "De samenleving wordt internationaler, daarom is het belangrijk dat Nederland aansluit bij de internationale standaard. Dit voorkomt misverstanden bij het aangaan van een huwelijk met een buitenlandse partner of wanneer iemand erft vanuit het buitenland."


Eddie Murphy: love and money don't mix