24 doden bij reli-paniek

Een religieuze bijeenkomst in het zuidoosten van Nigeria is in de nacht van zaterdag op zondag uitgelopen op een dodelijk drama. Onder de ruim honderdduizend aanwezigen brak paniek uit, waarna tientallen mensen onder de voet werden gelopen. Daarbij kwamen 24 mensen om het leven en raakten zeventien gewond, zei het Rode Kruis zondag.

Meer dan honderdduizend mensen waren bijeengekomen om een heling van een lokale priester bij te wonen. Volgens een ooggetuige brak er paniek uit nadat iemand 'brand, brand!' had geschreeuwd. Vijf mannen en negentien vrouwen werden onder de voet gelopen en kwamen om. Zeven anderen eindigden in een ziekenhuis.

Meerdere getuigen zeiden dat iemand de valse brandmelding deed in een poging een politieke speech van de plaatselijke gouverneur te verstoren. Gouverneur Peter Obi zei echter dat er niets aan de hand was toen hij het podium verliet. Volgens sommige getuigen stormden Obi's lijfwachten het publiek in nadat de gouverneur werd uitgejoeld. De paniek zou toen zijn uitgebroken toen iemand schreeuwde dat gewapende mannen het publiek aanvielen.