Schultz bereid tot verlagen maximumsnelheid

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft er geen enkele moeite mee om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen vanwege gezondheidsrisico's. Dat zei ze zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag", zei Schultz. "We zitten nu binnen de norm. En we blijven dat altijd in de gaten houden."

De minister benadrukte dat voorlopig alles nog binnen de normen valt, ondanks beweringen van lokale politici en milieuorganisaties die regelmatig hun zorgen uiten om de snelheidsverhoging. Sinds vorig jaar mag op de A13 en A10 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden.

Schultz hoopt dat slimmere technieken uiteindelijk kunnen bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van uitlaatgassen. In steden is nu nog te veel zoekverkeer, zo zei ze. Dat zijn mensen die alleen maar rondrijden op zoek naar een parkeerplaats of hun bestemming. Door moderne technologie zouden zij sneller op hun bestemming moet aankomen.