Journalisten gedood in Mali

Twee Franse journalisten zijn zaterdag in het noorden van Mali ontvoerd en gedood. De Franse regering heeft dat bekendgemaakt.

De "met kogels doorzeefde" lichamen van de journalisten zijn net buiten de stad Kidal gevonden, zei een bestuurder van de stad. De slachtoffers werden in Kidal door vier gewapende mannen ontvoerd en ongeveer 12 kilometer buiten de stad om het leven gebracht.

De slachtoffers zijn Claude Verlon en Ghislaine Dupont. Zij werkten voor het Franse radiostation RFI en hadden vlak voor de ontvoering een interview gedaan met een leider van de separatistische Toeareg-beweging MLNA. Donderdag waren ze vertrokken uit de hoofdstad Bamako.

Deze week werden vier Fransen vrijgelaten die 3 jaar geleden door jihadisten in Niger waren gegijzeld. De Fransen zijn mogelijk vrijgelaten via hun werkgever die losgeld zou hebben betaald.

De in 2011 ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke wordt samen met een Zuid-Afrikaan en een Zweed nog vastgehouden door de terreurorganisatie al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag besloten om een militaire bijdrage te leveren aan de VN-missie in Mali. Het Nederlandse leger zal in ieder geval tot eind 2015 in Mali blijven om voornamelijk inlichtingen te verzamelen en te analyseren. Er gaan ongeveer 380 militairen aan de slag.

Mali verzandde in chaos na een militaire staatsgreep en in Noord-Mali namen jihadisten de macht over. Frankrijk greep begin dit jaar militair in. Inmiddels is er een VN-missie onder leiding van de Nederlander Bert Koenders en een democratisch gekozen president.

Nederlandse kwartiermakers vertrekken al in december. In januari zouden de eerste Nederlandse troepen kunnen volgen.