Europarlement akkoord met databescherming

Een commissie van het Europees Parlement heeft maandag ingestemd met nieuwe regels om online privacy te beschermen en de uitwisseling van data met andere landen in de meeste gevallen te verbieden. Met dat laatste wil de commissie voorkomen dat andere landen inzage krijgen in de gegevens van Europese burgers. De verschillende lidstaten moeten zich nog over het voorstel buigen. Dit zal waarschijnlijk nog wel tot wat aanpassingen leiden.

Als de nieuwe regels worden ingevoerd hebben Europese burgers voortaan het recht bedrijven op te dragen al hun gegevens te wissen: het zogenoemde 'recht om vergeten te worden'. Ook wordt de mate waarin bedrijven gegevens van klanten voor commerciële doeleinden kunnen gebruiken ingeperkt. Bedrijven moeten hun klanten in detail uitleggen waar ze hun gegevens voor willen gebruiken en hiervoor eerst toestemming vragen.

Verder moeten de meeste bedrijven mensen inhuren die moeten toezien op de naleving van de nieuwe regels. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen kunnen ze een boete krijgen van maximaal vijf procent van de jaaromzet. Bij internetgiganten zoals Google zou dat neerkomen op een boete van honderden miljoenen euro's.

Het Europees Parlement werkt al langer aan de nieuwe regels, maar ze werden aangescherpt na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Zo mogen bedrijven niet langer de gegevens van Europese klanten delen met regeringen buiten Europa. De boetes zouden dus van toepassing zijn op Amerikaanse bedrijven die gegevens aan hun eigen regering overhandigen. "Bedrijven die dat toch doen - bijvoorbeeld onder druk van de NSA - kunnen drastische sancties tegemoet zien", zei Europarlementariër Jan Philipp Albrecht.