Scientology moet belastingvoordeel krijgen

De Belastingdienst moet de Scientology Kerk Amsterdam weer dezelfde belastingvoordelen geven als andere religieuze instellingen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. De rechtbank in Haarlem stelde eerder nog de fiscus in het gelijk in het conflict.

De Belastingdienst vorderde vorig jaar geld terug van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa), die geld voor de beweging inzamelt. Over het ingezamelde geld was namelijk geen belasting betaald. Goede doelen hoeven over giften ook geen belasting te betalen, maar de stichting werd sinds juli vorig jaar niet meer erkend als goed doel.

Om als algemeen nut beogende instelling (anbi) te worden erkend moeten organisaties het algemeen belang dienen en mag geen geld via sluiproutes worden weggesluisd. Bibliotheken kunnen bijvoorbeeld als anbi worden aangeduid, maar kerken ook.

Voorwaarde is bij kerken wel dat die alleen activiteiten van kerkelijke aard ondernemen. Dit om te voorkomen dat gewiekste ondernemers hun cursussen bijvoorbeeld als religieus aanduiden en het cursusgeld opgeven als giften, zodat ze er geen belasting over hoeven te betalen.

De Belastingdienst had aangevoerd dat bij Scientology cursussen tegen betaling worden aangeboden en dat het dus geen anbi is. Daarom zou over giften gewoon belasting moeten worden betaald. Daarop spande Scientology een rechtszaak aan.

Het hof wijst er nu op dat de trainingen die de SKA aanbiedt niet veel afwijken van bijvoorbeeld priesteropleidingen in de kerk. De trainingen kunnen volgens het hof niet worden vergeleken met het aanbieden van cursussen tegen commerciële tarieven. Zo is er voor mensen die het niet kunnen betalen de mogelijkheid om de trainingen tegen een lagere prijs of gratis te volgen. De Scientology Kerk Amsterdam moet daarom als een anbi worden aangemerkt.